Kizomba

KIZOMBA – Barbara in Matej

Osnovni koraki in gibanje telesa v kizombi izhajajo iz sembe (tradicionalni ples iz Angole), spremenil pa se je “karakter” plesa, kot lahko opazite tudi v posnetkih na dnu strani. V ospredje sta prišla posebna povezanost in občutek v paru, ki ga najdemo le v kizombi.

V kizombi se sicer močno prepletajo vplivi tudi ostalih bivših portugalskih afriških kolonij (Zelenortski otoki, Gvineja Bissau, Mozambik ter Sao Tome in Principe), kar se kaže tudi v različnih plesnih stilih. Razvoj kizombe je tako zelo pester, komercializacija zadnjih let pa le še pospešuje razvejanost. Preizkusite čimveč različnih stilov in si izberite vam najbližjega, nikoli pa ne pozabite, da se kizomba, ki jo plešemo na plesišču, močno razlikuje od kizombe, ki jo vidite na odru.

Čar kizombe namreč ni v številnih kombinacijah in trikih. Na plesišču se popolnoma prepustimo glasbi in ustvarjamo “sožitje” s soplesalko oziroma soplesalcem. Ko dve telesi aktivno zaplešeta kot eno, se lahko ustvari neverjetna energija, ki je ne boste kar tako pozabili.

Seveda pa ne gre le za kizombo. Prej ali slej boste spoznali tudi sembo, tarraxinho, kuduro, afro house, funana, rebito, morno, coladero, puito, marrebento, gumbe in mnoge druge afriške plese, ki imajo vsak svojo energijo in čarobnost …

KDO STA BARBARA IN MATEJ:

Barbara, plesalka od svojih prvih korakov, ki jo je v raznovrstnem plesnem udejstvovanju prevzel predvsem klasični balet, in Matej, ki je, kljub nenehnem prizadevanju svoje mame, ples odkril šele s salso pred približno 10 leti.

S kizombo sta se prvič srečala leta 2010 (hvala, Krista), zasvojila pa ju je leto kasneje na festivalu Batuke v Londonu (hvala, Iris de Brito in Studio Afro Latino). Od takrat naprej sta v raziskovanje kizombe vložila na stotine ur z najboljšimi inštruktorji na svetu.

Z željo po vsakodnevnem napredovanju sta zaplavala celo v argentinski tango. Iskala sta podobnosti obeh plesov v zaprti drži in skoraj znanstveni pristop vrhunskih Blaža in Andreje iz BA Tanga, jima je približal kompleksnost tanga ter hkrati odprl novo raven zavedanja v plesu in poučevanju.

Zadnja leta skoraj ni prostega dneva, ki ga ne posvetita učenju kizombe*.

Srečali ju boste na številnih festivalih in vikend delavnicah, za poglobljeno delo pa se najraje odločita za individualne ure z inštruktorji in kompleksnejše programe, namenjene učiteljem.

Učila sta se praktično pri vseh, ki v svetu kizombe nekaj pomenijo. Prav vsi so obogatili njuno kizombo, največ pa gotovo dolgujeta Ricardu in Pauli iz Afrolatin Connection, za prve trdne temelje ter seveda Petchuju in Vanessi. Skupaj s skupino Kilandukilu so ju popolnoma uročili (tekom rednih in alumni programov za certificirane instruktorje kizombe in sembe v Lizboni), onadva pa sta jim seveda le hvaležna …

Z veseljem delita svoje znanje, a njuna motivacija je predvsem sebična: tako kot uživata v kizombi, v portugalsko govorečih afriških skupnostih, želita uživati tudi v Sloveniji. Ste pripravljeni?

Spremljate ju lahko na facebook.com/kizomba.si, kjer se lahko prijavite na tečaj KIZOMBE.

Več si lahko ogledate in preberete na Kizomba.si